Låna min semester

Sommaren 1999

Jag hade bara två veckors sammanhängande sommarsemester i år. När man först harvar sig fram med vikariat och projektanställningar och sedan byter jobb blir det lätt så. När jag läste juridik för några år sedan hade jag tolv veckors semester. Det var inte alls dumt. Men nu är det så här. Nu har jag fast arbete i alla fall. Det är många som inte har det. Som hankar sig fram på timanställning och vikariat i all evighet, amen. Dem är det synd om. Får de någon semester? Kan de över huvud taget ta semester utan att riskera jobbet?

Semester är till för oss med fast anställning och helst också ordnad ekonomi. Arbetslösa måste ju ”stå till arbetsmarknadens förfogande” även sommartid. Även om inga jobb erbjuds så är det svårt att få till någon riktig semesterkänsla när man inte har något att ta semester ifrån.

Omväxling förnöjer heter det ju. Och nytta före nöje. Lat fågel får inget bröd eller hur det nu var. Man ska jobba. Ju mer desto bättre. Först jobba. Sen vara ledig. Så du orkar jobba ännu mera. Är du lönsam lille vän?

Du som inte har tillräckligt mycket semester, inte har råd att åka någonstans eller bara inte orkar ta dig utanför dörren – du får låna min semester! Jag lånar ut den gratis till dig. Du har alltså varit och hälsat på mormor i Lit, två mil utanför Östersund. Jaja… det är inte Mallis direkt, men det är en resa i alla fall. Och veckan var mycket avkopplande så nu är du fylld av energi och arbetsglädje igen. I persongalleriet får du veta vilka du har umgåtts med och vad ni gjorde. Vissa bildbevis finns också. Följ fotstegen framåt eller bakåt.

Väl bekomme!