Blodprovstagning och tester

Fyra birmauppfödare i VRK gjorde gemensam sak och beställde tid för att ta blodprov på katterna. Vi hade bestämt oss för att testa våra katter för FIV, FeLV och göra en blodgruppering.

Tid för veterinärbesöket var bokat, remisser utskrivna och vadderat kuvert för vidare befordran till Finland var inhandlat. Nu saknades bara blodet.

Jag trodde att jag skulle sköta kameran och ta bilder för att illustrera vårt äventyr. Men så blev det förstås inte. Det blev jag som fick vara förste hållare på de flesta av våra åtta katter.

Louise Sjögrens katt stod först på tur. Än så länge går det bra, men strax efter att bilden togs var det slut på roligheterna.

Katter tycker inte om att vara fasthållna. Än mindre gillar de att bli rakade och stasade på benet. Vad de tycker om att få en kanyl instucken och runtjoxad ska vi bara inte tala om!

Väljer man att blodgruppera sin katt så är det vanligaste förfarandet att göra som vi gjorde. Först bokas tid hos en veterinär som drar blodet, sedan skickar du själv provrören till Genlab Niini i Helsingfors. Skickas flera prov i samma försändelse betalar du 200 kronor för den första blodgrupperingen och 150 för de andra. Det är bra att gå ihop flera stycken, alltså. Samma blodprov kan användas för att testa FeLV och FIV också. Det kostar 300 kronor till.

ProvrörHär står exakt hur du ska bära dig åt. Beställa EDTA-rör från Finland behöver du inte. En välsorterad veterinär har provrör som funkar även om de inte är små som lillfingrar.

Vi tog proverna en måndag och skickade iväg dem samma dag. På onsdagen fick jag ett mail med testresultaten. Min Baggis (bilden nedan) har blodgrupp A och var negativ mot FIV och FeLV.

Veterinären tog 100 kronor styck för proverna och Jiffypåsen kostade 99 kronor frankerad och klar för posthantering.

Att blodgruppera katterna gick hyfsat snabbt och enkelt och var någorlunda smärtfritt. Mina sår har nästan läkt nu.

Priserna ovan var aktuella 2008-05-08