Dokumentförstörare

Jag har tänkt en del på dokumentförstörare. Otaliga är de filmer där maskinen i fråga effektivt förstör alla bevis. Polisen står handfallen och förbannar sin otur medan beviselimineraren skrockar förnöjt och låtsas vara fullständigt ovetande om vad som hänt.

Men hur vet de vilka papper som ska massakreras när polisen knackar på? Finns det speciella pärmar för det? Vem gör bedömningen? Och när görs den? När varje sekund är dyrbar är det ju inte riktigt läge att börja sortera papper.

– Jaa du… det här kvittot på 23 kg kokain ska i dokumentförstörarpärmen… Och mutorna, för bövelen. Glöm inte mutorna!

De kontor jag har varit på har en gemensam nämnare. Där finns en oändlig mängd papper. Visionen om det papperslösa kontoret har, namnet till trots, inneburit att papperen blivit ännu fler till antalet. Visst skickas det e-mail, men många skriver ut mailen. Det är så bra att ha. Även mottagaren vill ofta ha mailet i pappersformat. Och så en kopia för säkerhets skull. Att sätta i pärmen.

Så hur i hela friden kan någon någonsin förstöra alla bevis i en dokumentförstörare?

Jag tycker också att namnet dokumentförstörare borde bytas ut mot det mera rättvisande pappersstrimlare. Det ser inte ut att vara något större problem att lägga pussel av strimlorna och tejpa ihop dem till hela dokument igen. Tid tar det visserligen och pyssligt är det, men går gör det.

Nej, ska det kallas dokumentförstöring ska resultatet också bli konfetti. Det är det minsta man kan begära. Hålslagare är en ypperlig maskin för ändamålet. Mata in hemligheterna i jättestora hålslag i stället. Utrustas de med riktigt starka tänder så kan man ju stoppa in hela pärmarna på en gång. Maskinen skulle också kunna utrustas med ljudeffekter a la ilsken vakthund.

Kraftiga skall när man närmar sig maskinrummet är bra också för att skrämma bort tjyvar och spioner. Ett belåtet mumsande när förstöringsobjektet stoppas in och tuggas till oigenkännlighet är hemtrevligt och uppmuntrar till kontinuerlig dokumentförstöring. Då slipper man få så mycket att göra precis när det blir bråttom. Som avslutning saluteras användaren med en belåten rap.

publicerad i Plaza Kvinna nr 9, 2002