Batterier ej inkluderade

En bra julklapp är minst lika rolig att ge som att få. Det handlar bara om att hitta rätt sak till rätt person. Och att komma ihåg att köpa passande batterier!

DuracellDen perfekta presenten är dock inte enbart beroende av batterier. Den ska vara hel också. Vis av dyrköpt erfarenhet kollar jag numera allt jag köper redan i affären. Jag ber personalen stoppa in batterierna och undersöka så att prylen fungerar. Jodå, jag hör suckarna och jag vet att de som står efter mig i kön tycker att jag är jobbig. Men jag tar det.

Är prylen inte trasig så fattas batterierna. Finns batterier så är de inte laddade. Är batterierna laddade så är de för små eller för få. Du känner igen det, eller hur? Det är trots allt betydligt bättre än att stå i kö och reta okända människor, än att stå med en trasig present i ena handen och en gråtande unge i den andra på julafton.

Vore man lite företagsam kunde man hyra in ett gäng Hemglassbilar och fylla med batterier av olika slag. Sen är det bara att köra runt i bostadsområdena på julafton mellan Kalle Anka och Karl-Bertil Jonsson. Batterier är garanterat hårdvaluta så dags. Där sitter ungarna med sina racerbilar, pratdockor och batteridrivna små hund-atrapper som alla vägrar köra, prata och skälla. Här finns pengar att hämta.

Ett alternativ för att slippa batterihysterin är förstås att undvika alla typer av presenter som kräver tillförsel av energi. Hävda att du protesterar handfast mot slöseriet av jordens resurser och därför enbart kommer att ge bort tjänster i år. Sen delar du ut presentkort gjorda av papper som du tillverkat själv av müsli och uppblötta havregryn. Med lite tur förintar papperet sig själv innan presentkorten hinner lösas in.

publicerad i Plaza Kvinna nr 12, 2002