Nytta eller nöje?

Det verkar vara en vedertagen ”sanning” att kvinnor bara surfar, eller låter bli att surfa, som någon sorts nyttokonsekvens.

Det finns ingen tid i en normal kvinnas liv att ödsla framför datorn, speciellt inte när man och barn bankar med gafflarna i bordet av hunger och dammråttorna hugger ilsket efter katten. De flesta verkar hålla med om att allt som inte innebär konkret och handfast nytta för stunden ska sorteras in under rubriken ”nöje” och därför icke vara tillåtet för det täcka könet en vardagkväll.

Att mannen i huset slår sig ner i arbetsrummet och porrsurfar lite lätt efter TV-sporten är dock helt i sin ordning. ”Måste betala räkningarna, vettu gumman” hummar han måhända innan han loggar in på RFSL:s bisex-chatt som ”KåtArne med bånge”. Det kollas på fotboll (på nätet kan man se gamla mål repriseras hur många gånger som helst), det spelas lite på hästar och kanske blir också en och annan räkning betald.

Jodå, jag generaliserar. Men varför måste ”nytta” alltid stå i motsatsförhållande till ”nöje”? Nytta är konkret, mätbart och värdefullt. Tid som används till annat än nytta är förspilld tid och måste ursäktas, vanligtvis inför den hårdaste domaren av dem alla – du själv.

Newsflash! Så här är det, förstår du: Det är helt i sin ordning att använda datorn till vad du vill. Du kan ta en surftur på måfå, du behöver inte leta efter något du har användning av på jobbet och du får mer än gärna titta på bilder av Keanu Reeves med bar överkropp.

Men håll tyst om vad du gör ifall du inte orkar stå till svars för ditt oseriösa beteende. Berätta istället att du ägnar kvällarna åt intern vidareutbildning och utveckling av ditt själsliga välbefinnande. Och det är nyttigt, det!

publicerad i Plaza Kvinna nr 1, 2003