Tjejringen

När jag gjorde min första hemsida, i februari 1997, såg internet inte alls ut som nu.Datorer fanns långt ifrån i varje hem och internet nåddes genom att sega modem ringde upp en server någonstans. Det bästa var förstås om servern kunde nås via ett lokalt telefonnummer. Om inte, så var det rikssamtal som gällde och de var mycket dyrare.

Jag hade ett konkret mål med min hemsida. Det var att lägga ut min examensuppsats från juristlinjen i Uppsala. Uppsatsen heter ”Mutor och andra former av påverkan inom hälso- och sjukvården”.

Dels var det mycket intressant att skriva uppsatsen, dels blev det en del ståhej när den publicerades. Distriktsläkarna i Västmanland blev till exempel snuvade på en ”studieresa” med skidåkning i Åre. Jag vet att uppsatsen användes på flera vårdcentraler och sjukhus. Jag sålde(!) dessutom ett antal uppsatser för 50 kronor styck.

Det var busenkelt att göra en hemsida. Med betoning på EN… Jag fick problem när jag ville ha flera sidor. Jag lusläste allt som fanns på Annica Tigers HTML-guide utan att bli klokare. Till slut tog jag mod till mig och skickade email till Annica. Och tänka sig… jag fick svar!

Aftonbladet Kvinna arrangerade i den här vevan en tävling för hemsidor gjorda av kvinnor. Jag blev rätt irriterad över att jag inte vann något pris. Jag tyckte att en stor del av deltagarna i tävlingen hade ganska innehållsfattiga hemsidor. Jag hade hoppats att Aftonbladets tävling skulle ge mig möjlighet att hitta bra svenska hemsidor gjorda av tjejer. Men jag kontaktade några av de andra deltagarna för att höra om det fanns intresse för en webring för hemsidor på svenska som var tillverkade av tjejer. Det fanns det. Bland andra så fick jag tag i Sussi Andersson, vars boksida var en av pristagarna om jag inte missminner mig.

Jag startade Tjejringen den 20 mars 1997 av rent egoistiska skäl eftersom jag saknade ett forum där man kunde hitta bra svenska hemsidor gjorda av tjejer.  Tjejringen var en av de första och största svenska webringarna.

Tjejringen låg först som en undersida till min privata hemsida på Passagen. Men när jag i april 1997 började jobba på VLT Media Web flyttade Tjejringen också dit. Sussi och jag skötte om ringen och delade på uppdateringen av de olika sidorna.

På den tiden fick man inte registrera .se-domäner hur som helst. Först så fick man registrera sin domän under länsbeteckningen. Eftersom jag bor i Västerås skulle det bli www.tjejringen.u.se. Sedan kunde man få registrera domän som ”privatperson”. Då skulle det blir www.tjejringen.pp.se. Jag var inte förtjust i något av alternativen så adressen fick bli www.tjejringen.com.

När jag började jobba på Ericsson i Stockholm flyttade Tjejringen äntligen till egen domän. Webhotellet sponsrades välvilligt av WP Syd, en leverantör som jag har stannat kvar hos. Jojo Falk gjorde en underbar logotype och Annica Englund designade den nya hemsidan.

I månadsskiftet april/maj 2001 startade Tjejringen om från början med ett helt nytt ringsystem utvecklat av Anders Hultman. De drygt 500 medlemmar som fanns i den gamla ringen fick anmäla sig på nytt till det nya systemet.

I ringen fanns ett antal kategorier som medlemmarna kunde välja att placera sig i. Max tre kategorier var tillåtna.

Det var många kvinnliga företagare som ville vara med i Tjejringen. Eftersom jag enbart ville ha personliga hemsidor i själva webringen startade jag en avdelning som kallades Fri Företagsamhet. Där fick de kvinnliga företagarna presentera sig själva mot att de länkade till Tjejringen.

Intressesidorna var ett annat sätt att synliggöra sidor inom ringen som hade något mer gemensamt.

 

Tjejringen startade den 20 mars 1997 och är en av de första och största svenska webringarna. I månadsskiftet april/maj 2001 startade Tjejringen om från början med ett helt nytt ringsystem. De drygt 500 medlemmar som fanns i den gamla ringen fick anmäla sig på nytt till det nya systemet.